Nazwa forum

Opis forum

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

#1 2013-08-09 12:39:21

jeździec apokalipsy

Administrator

Punktów :   

feriepenge

tutaj możecie wpisywać inf odnoście jobblinka w szczególności feriepenge

w związku że jest nas ponad 50 osób lepiej gdybyśmy wspólnie rozwiązali ten problem

#2 2013-08-09 14:05:59

kam24

Nowy użytkownik

Punktów :   

Re: feriepenge

Informacja od pani z inspekcji pracy w Trondheim: W pierwszej kolejności trzeba wysłac pismo do Jobb-Linka listem poleconym, podpisac je i skserowac sobie:

Jobb – Link  AS                                                  Trondheim 08.08.2013
Dronningensgate 37
7012 Trondheim

Påkrav om utestående utbetaling av feriepenger, if. Arbeidsmiljøloven § 14‑15 og ferieloven § 10 (1 og 2 ledd).

Krever med dette utbetaling av feriepenger (10.2 % av brutto inntekt) for året 2012 og 2013.

Feriepenger av brutto inntekt for året 2012 utgjør kr: ...................... x 10.2% =..........................

Feriepenger av brutto inntekt for året 2013 utgjør kr: ........................x 12 % = ..........................
netto……….

Manglende utbetaling  av feriepenger utgjør kr:.…………….

Totalt beløp på kr…………bes innbetalt på konto nr…………... innen den 16.08.2013

Dersom dette ikke skjer, vil jeg reise forlikskrav til Namsmannen i Trondheim.

Til opplysning så har jeg vært i kontakt med Arbeidstilsynet angående manglende utbetaling av feriepenger.

Med vennlig hilsen

Imie i nazwisko

Po uplywie tygodnia jesli nie oddadzą pieniędzy, kierujemy sprawę do sądu, tylko musi byc przynajmniej 10 osób (im więcej tym lepiej). 
Ja obecnie przebywam w Trondheim. Dzisiaj dostałem z Jobb-Linka smsa że informacji na temat feriepenge będą udzielac w poniedzialek.
Mam zamiar pismo to wysłac w poniedzialek i musimy sie zorganizowac żeby doprowadzic tą sprawę do końca.

A to tłumaczenie ze strony norweskiej inspekcji pracy:
Co zrobić, gdy nie są wypłacane na czas?

Jako pracownik może się okazać, że pracodawca nie wypłaca wynagrodzenia lub płatne urlopy na czas. Oprócz nieporozumień i usterkami technicznymi płatniczych, przyczyną może być albo, że pracodawca nie będzie płacić, albo, że pracodawca nie może zapłacić.

Postępowanie w takich przypadkach zależy od tego, czy pracodawca jest skłonny zapłacić lub nie może zapłacić.

Aby dowiedzieć się, dlaczego płace nie, należy skontaktować się z pracodawcą. Niezależnie od wyjaśnienia odebraną, ważne jest, aby rozpocząć postępowanie jak najszybciej. Na przykład w przypadku upadłości można ryzykować utraty możliwości zdobycia roszczenia objęte Norweskiego Funduszu Gwarancji Płac (w języku norweskim: Lønnsgarantifondet).

Możesz przeczytać więcej o zapłatę wynagrodzenia i wynagrodzenia urlopowego w środowisku pracy  § 14-15.

Możesz przeczytać więcej o zapłatę wynagrodzenia za czas urlopu w wakacje  § 11.
Gdy pracodawca nie płaci

Wyślij list polecony do pracodawcy, w którym podnosić roszczenia i wnioskuję o płatność w krótkim czasie, np. 7 do 10 dni. Poinformuj swojego (byłego) pracodawcy, że będzie prowadzić sprawę dalej, jeśli płatność nie nastąpiła w wyznaczonym terminie, jak stwierdził w swoim wniosku.

Jeśli pracodawca nie płaci na czas, możesz skontaktować się z forum pojednawczy w gminie, w której pracodawca ma siedzibę. Strona pomoże ci ustawić skargę. Następnie posiedzenie pojednawcze zostanie wezwany. Sprawa może zostać rozwiązana przez osady lub wyroku, lub o których mowa w sądzie.

Jeśli sprawa zostanie skierowana do sądu, należy zasięgnąć porady prawnej, aby uzyskać ocenę dotyczącą ewentualnego postępowania sądowego.

Jeżeli wynik postępowania w Radzie pojednawczy kończy ugody lub wyroku, a pracodawca nadal nie płaci, należy wysłać sprawę do wykonania i organy ścigania.
Kiedy pracodawca nie może zapłacić

Jeśli pracodawca nie może zapłacić z powodu upadłości, spółka może być w stanie upadłości. Gdy bankructwo nastąpi, można szukać pokrycia z Norweskiego Funduszu Gwarantowanych świadczeń Pracowniczych, która jest administrowana przez Pracy i Opieki Społecznej (NAV). Należy zauważyć, że istnieją pewne ograniczenia czasowe w odniesieniu do możliwości uzyskania twoje roszczenia pokrywane przez Fundusz Gwarantowanych świadczeń Pracowniczych. Przez nie postępowania, np. czekając na inne złożyć wniosek o ogłoszenie upadłości, ryzykujesz, że twoje roszczenia są zbyt stare, aby być pokryte. Rozsądne koszty otrzymywane w związku z wniosku o ogłoszenie upadłości, takie jak opłaty, honoraria adwokackie mogą również zostać pokryte.

Chyba że pracodawca oświadcza mu lub jej własny niewypłacalny, i wysyła w wniosku o ogłoszenie upadłości do sądu rejonowego, trzeba będzie postępować w następujący sposób:

Gdy wynagrodzenie jest nieobecny: Demand
Jeśli nie płacą na czas, musi jak najszybciej wysłać list polecony (popytu) do pracodawcy, w którym wniosek o płatność w krótkim czasie, np. 7 do 10 dni. Pismo musi zawierać wniosek, okres zarobkowania, a kwota pracodawca jest ci winien.

Gdy pracodawca nie płaci na żądanie: zawiadomienie upadłościowe
Cztery tygodnie po wysłaniu listu poleconego, napisać wniosek o płatność (ogłoszenie upadłości). Ten przyznaje się pracodawcy przez funkcjonariusza publicznego, patrz poniżej.

Treść ogłoszenia upadłości:

Zapoznaj się z popytem wysłanego wcześniej. Podtrzymujemy kwoty pracodawca jest winien, roszczenie i okres zarobkowania.
    Popyt ma podać dwie termin tydzień zapłaty od służby ogłoszeniu upadłości.
    Napisz, że "wierzyciel ma prawo do złożenia wniosku o ogłoszenie upadłości, jeżeli płatność nie zostanie dokonana w terminie."
    Należy również stwierdzić, że "niewypłacalność zakłada się obecne, jak słychać o ogłoszenie upadłości, gdy wierzyciel po procedury, jak określono w sekcji ustawy o upadłości 63".

Głoszenie
Ogłoszenie upadłości należy wysłać do komornika, gdy pracodawca znajduje (w miastach jest to biuro, w obszarach wiejskich często lokalna policja. Municipal administracja będzie w stanie dostarczyć dalszych szczegółów).

Komornik ogłosi zawiadomienie o ogłoszenie upadłości pracodawcy. Ta usługa kosztuje z 01 stycznia 2012 430 koron. Otrzymasz informację, jeśli usługa jest wykonywana.

Jeśli pracodawca nadal nie płaci: wniosek o ogłoszenie upadłości
Kiedy dwa tygodnie termin w ogłoszeniu upadłości wygasła, należy wysłać wniosek o ogłoszenie upadłości do sądu rejonowego. Wniosek musi być złożony w pięciu egzemplarzach. Muszą one być otrzymane przez sąd w terminie dwóch tygodni od terminu płatności określonego w ogłoszeniu upadłości. Jeśli będziesz czekać dłużej, Ogłoszenie upadłości należy przesłać jeden więcej czasu.

Ważne jest, że wniosek o ogłoszenie upadłości jest formalnie poprawne. Należy pamiętać, że petycja musi być napisana w języku norweskim.

Ogłoszenie upadłości, sporządza się na piśmie i musi zawierać:

Nazwa i adres powoda (ty) i pozwany (pracodawca).
    Numer pracodawcy przedsiębiorstwa (z Centralnego koordynującej rejestrze podmiotów patrz poniżej).
    Podstawą do upadłości, tj. kwoty, które pracodawca jest winien, zdobywając okres i rodzaj roszczeń (płac, wynagrodzenia za urlop, itd.).
    To poprosić nieruchomości pozwany być przedmiotem postępowania upadłościowego.
    Dokumentacja aby udowodnić, że jesteś zatrudniony / mają w stosunku pracy z pozwaną. Załączyć kopię zaświadczenia o rejestracji, roszczeń i list powiadamiania upadłościowego z wnioskiem o płatność.
    Podpis.

Jeżeli pracodawcą jest spółka, wniosek o ogłoszenie upadłości z załącznikami należy składać w pięciu egzemplarzach do sądu rejonowego, w gminie, w której pracodawca ma siedzibę lub miejsce prowadzenia działalności.

Jeżeli pracodawcą jest osoba lub jednoosobowej, wysłać petycję do sądu w miejscowości, gdzie mieszka pracodawca. Można uzyskać informacje na Brønnøysundregistrene na które gmina musi go wysłać do. Również zapytać o certyfikat firmy rejestracji, który dołącza do wniosku o ogłoszenie upadłości.

Możesz przeczytać więcej o Brønnøysundregistrene here (brreg.no)

W tym samym czasie, jak złożyć petycję, trzeba dążyć do sądu o zwolnienie od zapewnienie gwarancji na pokrycie kosztów postępowania upadłościowego. Możesz dodać gwarancji płac Funduszu formularz zgłoszeniowy, formularz, który pozwoli sądowi większość informacji niezbędnych do podjęcia decyzji, czy udzielić zwolnienia, czy nie. Kiedy sąd traktuje wniosek o ogłoszenie upadłości, musi stawić się w sądzie i wyjaśnić swoje roszczenia.

Jeśli wynik posiedzenia sądu jest fakt, że postępowanie upadłościowe zostało wszczęte, należy stosować zakres gwarancji płac o zarejestrowaniu swojego roszczenia do powiernika.

Pomimo że wymagania są zbyt stare, przez zasady, które mają być objęte wynagrodzenia Funduszu Gwarantowanych, mogą nadal być objęte, jeśli zostały uruchomione i spełnione, procedury wymienione powyżej.

W celu zapewnienia prawa do prowadzenia zakres gwarancji, ważne jest, aby działać szybko. Ponieważ proces odzyskiwania może być skomplikowane i nie są surowe wymogi formalne, w jaki sposób przystąpić do upadłości, może być wygodne, aby powierzyć to prawnik. Koszty otrzymasz może być objęte gwarancją.

Wynagrodzenie
W płac Norwegii, w ogóle nie, regulowane przez prawo. Płace są na podstawie umów między pracodawcą a pracownikiem, lub regulowane przez umowy zbiorowe. Dlatego jest bardzo ważne, że kwestia wynagrodzeń podlega indywidualnej umowy o pracę.

Wyjątkiem od tej zasady stosuje się do budownictwa przemysłu, żeglugi i przemysłu stoczniowego, przemysłu i czyszczenia w rolnictwie - i przemysłowa ogrodnictwo. W tych branżach to wprowadzono ogólnego stosowania umów zbiorowych, które, między innymi, regulujących wynagrodzenia pracownika do określonych stawek płac minimalnych.

Wiele firm ma układy zbiorowe. Układy zbiorowe to umowy dotyczące wynagrodzeń i innych praw i obowiązków między pracodawcą a pracownikami. Te układy zbiorowe są zazwyczaj negocjowane przez związki pracodawców i związki zawodowe.

Skontaktuj się z pracodawcą lub przedstawicielem związków zawodowych, aby uzyskać więcej informacji o aktualnych umowach zbiorowych, które mogą regulować prawa i np. obowiązki na wynagrodzenia.
Rola Inspekcji Pracy

Norweska Inspekcja Pracy zawiera wytyczne w sprawie procedury, gdy nie otrzymują wynagrodzenia lub płatne urlopy, a także przepisów dotyczących wypłaty wynagrodzenia, nadgodziny oraz kwestie wynagrodzenia za urlop. Generalnie Inspekcja Pracy nie jest uprawniony do wydawania poleceń w takich przypadkach. Spory mogą być rozstrzygane przez sądy.

Jednak Inspekcja Pracy ma prawo do wydawania poleceń w przepisach o powszechnym stosowaniu układów zbiorowych oraz zapłaty za nadgodziny dla przyszłej pracy w godzinach nadliczbowych.

Ostatnio edytowany przez kam24 (2013-08-09 14:42:48)

#3 2013-08-09 15:25:11

bobasik75

Użytkownik

Punktów :   

ja mam tpo samo przygotowane pismo..straszyłem agnes zochowską nic..po roku dopiero wymusiłem świadectweo pracy...
a zwolnili niby brak komunikacji.

a to z odsetkami powinni zapłcic?bo wyczytałem gdzieś ze jeśli rozwiązują z tobą współprace to powinno to pójść raze z osttnią wypłata..a tak to odsetki

Ostatnio edytowany przez bobasik75 (2013-08-09 19:43:11)

#4 2013-08-10 08:07:25

jeździec apokalipsy

Administrator

Punktów :   

dzwoniłem wczoraj do prawnika który działa na norweskim rynku odebrała jego sekretarka prosiła żeby napisac maila z opisem sytuacji . mam nadzieję że w poniedziałek będę coś więcej wiedział
jeśli chodzi o pozew zbiorowy to jestem za tą opcją z maili które miałem to w 2012 roku pracowało przynajmniej 50 osób do tych osób wysłałem namiary na te forum
ja wysłałem im juz 2 pakrev-y za 2010 bo mi nie zapłacili za ten rok za 2012 wysyłam w poniedziałek

jeśli ktoś ma jakieś inf  np.  czy w trondheim jest jakaś kancelaria która by się tym zajęła to proszę napisać. ja niestety jestem ponad 1000km na północ od trondheim .

Nie mam zbytnio doświadczenia w sprawach sądowych nie wiem jak to wygląda wiec też prośba o to żeby popytać czy ktoś już przez coś takiego przechodził, kiedyś na mojanorwegia była opisana upadłość firmy i cały proces odzyskiwania nie wypłaconych pensji. ale nie wiem jak się nazywała ta firma....

#5 2013-08-10 12:04:26

jeździec apokalipsy

Administrator

Punktów :   

zeby dostac feriepenge za 2013 rok trzeba wypowiedzieć umowe. nie wystarczy zakończenie kontraktu , trzeba wypowiedzięc umowe którą się podpisywało na początku

#6 2013-08-10 16:30:24

bobasik75

Użytkownik

Punktów :   

jeździec apokalipsy napisał:

zeby dostac feriepenge za 2013 rok trzeba wypowiedzieć umowe. nie wystarczy zakończenie kontraktu , trzeba wypowiedzięc umowe którą się podpisywało na początku

mam ich atest pracy

#7 2013-08-11 07:30:42

jeździec apokalipsy

Administrator

Punktów :   

NFORMACJA dnia 19 08 2013 w Trondheim o godz 13.00 ,Brattorkaia 13B ( Tollboden) 3 pieterko, bendzie rozprawa sadowa z udziałem firmy JobbLink AS ,zapraszam zainteresowanych pracownikow firmy ,osoby oszukane itp moj nr tel 0047 405 69 157]

znalazłem na goworku.pl niestety ta strona usuwa posty napisałem do ich prawnika ale narazie nikt nie odpisał.

#8 2013-08-11 08:33:13

kam24

Nowy użytkownik

Punktów :   

jeździec apokalipsy napisał:

NFORMACJA dnia 19 08 2013 w Trondheim o godz 13.00 ,Brattorkaia 13B ( Tollboden) 3 pieterko, bendzie rozprawa sadowa z udziałem firmy JobbLink AS ,zapraszam zainteresowanych pracownikow firmy ,osoby oszukane itp moj nr tel 0047 405 69 157]

znalazłem na goworku.pl niestety ta strona usuwa posty napisałem do ich prawnika ale narazie nikt nie odpisał.

Czy wiesz na jaki temat będzie ta rozprawa?

#9 2013-08-11 10:32:34

skrzypek

Nowy użytkownik

Punktów :   

no tak dnia 19 08 2013 o godz 13 w trondheim odbedzie sprawa sadowa z jobblinkiem ,kontakt do mnie jak w poscie wyzej 0047 405 69 157
Kontakt skype skrzypek.marcin1,oczywiscie wiem na jaki temat bendzie ta sprawa..

Ostatnio edytowany przez skrzypek (2013-08-11 12:37:58)

#10 2013-08-11 16:13:47

bobasik75

Użytkownik

Punktów :   

skrzypek...mój skejp woj-kie  ...dzisąłm na telefonie i nie zabardzo wiem jak zadzwonić do ciebie..jak bys mógł to chętie porozmawiam
pozdrawiam serdecznie

#11 2013-08-12 09:15:23

gosc73

Nowy użytkownik

Punktów :   

Witam,ja również czekam na ferienpengen za 2012,na razie czekam,jak będziecie wiedzieć coś więcej to piszcie bo we firmie milczą

#12 2013-08-12 10:06:26

bobasik75

Użytkownik

Punktów :   

po meilu dostałem od Zochowskiej że dzisiaj będzie wiadomo...do 15-stej mają czas.!!!!!

gosc 73 atakuj meila Wielbowej....

O GODZINIE 13 MIAŁEM TELEFON Z BIURA W SPRAWIE PIENIĘDZY!!
FIRMA OGŁOSIŁA UPADŁOŚĆ!!!!!
SKRZYPEK I CO TERAZ

Ostatnio edytowany przez bobasik75 (2013-08-12 11:11:44)

#13 2013-08-12 13:08:30

gosc73

Nowy użytkownik

Punktów :   

Ja dostałem telefon o 14 z firmy że ogłosili upadłość.Mają wysyłać jakieś pisma które należy wypełnić i odesłać do syndyka-który też ma do nas napisać informacje dotyczące upadłośći firmy.
Jestem wsciekły bo mam już dosyć tych niespodzianek.Na razie nie wiem co robić-czekam aż może wy podsuniecie jakiś pomysł.
A jak macie jakiś namiar na dobrą firmę w Norwegi to będę wdzięczny-z zawodu jestem murarzem.Dzięki

#14 2013-08-12 13:37:36

bobasik75

Użytkownik

Punktów :   

Dzien dobry,

Niniejszym z przykroscia informujemy, ze firma Production and Writing AS
wczesniej dzialajaca pod nazwa Management Midt Nord Jobb-Link AS oglosila
upadlosc. Powodem zaistnialej sytuacji sa straty finansowe spowodowane
upadloscia jednego z najwiekszych kontrahentow firmy. Zaleglosci finansowe w
regulowaniu faktur przez naszego klienta zaskutkowaly brakiem srodkow na
wyplacenie wynagrodzenia urlopowego/feriepenger za rok 2012 dla pracownikow
firmy. Po dlugich i usilnych staraniach zarzadu, firmie nie udalo sie nadrobic
poniesionych strat finansowych.
W zwiazku z zaistniala sytuacja Wynagrodzenie urlopowe/feriepenger za rok 2012
zostanie wyplacone przez NAV z Norweskiego Funduszu Gwarancji Plac.
W chwili obecnej jest wyznaczany syndyk masy upadlosciowej, ktory przejmie
zarzadzanie zaleglosciami firmy i skontaktuje sie z kazdym Pracownikiem.
Dla ulatwienia procedury przesylania wnioskow o wyplacenie feriepenger w
zalaczeniu przesylamy podanie, ktore nalezy wypelnic i przeslac do syndyka. W
zalaczeniu znajduja sie formularze podan: 1. Podanie w jez. norweskim ktore
nalezy wypelnic, 2. To samo podanie z tlumaczeniem w jez. polskim, 3.
Przykladowy wzor wypelnionego podania.
W razie watpliwosci i pytan prosimy o kontakt w godzinach od 12.00 do 14.00 od
pon -pt pod numerami w Polsce: 501 858 427 oraz 519 744 335, w Norwegii: ++47
415 70 274

gość 73  aty dalej w no jesteś czy w Pl?

Ostatnio edytowany przez bobasik75 (2013-08-12 14:48:52)

#15 2013-08-12 13:41:38

gosc73

Nowy użytkownik

Punktów :   

Jestem w Polsce-obecnie pracuję ale szukam roboty w Norwegi-myślałem że przez job-links znowu pojadę...ale klapa

Stopka forum

RSS